Wet- en regelgeving winterbanden Duitsland

regelgeving voor personen-, bestelwagens, lichte bedrijfswagens onder de 3.500 kg

Winterbanden in Duitsland 2017

Verplicht bij winterse omstandigheden. De Duitse wetgeving omschrijft deze winterse omstandigheden als: ijzel, samengepakt sneeuw, smeltend sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting.
Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid.

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018
Banden met enkel een M+S aanduiding mogen in Duitsland nog tot 30 september 2024 als winterband worden gebruikt, onder de voorwaarde dat ze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Deze nieuwe wetgeving geldt ook voor allseasonbanden. De productiedatum van de band is vast te stellen aan de hand van de viercijferige code op de zijwand van de band.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.

Minimale profieldiepte
1,6 mm (wettelijk voor zomerbanden)
4,0 mm (aanbevolen voor winterbanden)

Spikes
Niet toegestaan.

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek.
Verbanddoos.
Veiligheidshesje (minimaal één).

> alles over winterbanden

bron: Vaco

Veenstra is niet verantwoordelijk voor de inhoud en gebruik van deze informatie en kan ook niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet juist of volledig weergeven van deze gegevens.

© Veenstra Sneek 2018 | Realisatie Inzet Online